/ 30 Nov

Albert Heijn moestuintjes tips (2018)

Al drie jaar één van de succesvolste spaaracties van Albert Heijn, dus eigenlijk kon het nieuws niet uitblijven. Ook in 2018 komen er weer AH moestuintjes! Nog altijd leuk èn leerzaam voor zowel jong als oud. Ik hielp jullie er in 2015, 2016 en 2017 al mee, en dit jaar natuurlijk ook weer! 

Wat zijn de AH moestuintjes en hoe kom ik eraan?
Van maandag 26 februari tot en met zondag 11 maart 2018 kun je bjj de grootgrutter weer de originele Albert Heijn moestuinpotjes sparen. 
In de winkel krijg je bij elke 15 euro een moestuinpotje. Bij het online bestellen van je boodschappen krijg je per 45 euro 3 moestuinpotjes. Wekelijks zijn er ook een aantal producten in de bonus waar je extra tuintjes bij krijgt. 
De grote plastic moestuinbak om al je tuintjes in te verzamelen is dit jaar niet beschikbaar. Wel zijn allerhande andere moestuinspulletjes gedurende de actie in de winkel te vinden.  

Wat zit er in die moestuinpotjes en hoe werkt het?
De potjes zijn gemaakt van biologisch afbreekbare houtvezels, een soort eierdozen dus. Dit is super handig, want plantenwortels kunnen hier gewoon doorheen groeien, waardoor je bij het verpotten niet per sé het bakje eraf hoeft te scheuren. Natuurlijk moet je je plantjes wel genoeg ruimte geven, ofwel door een deel af te knippen, ofwel door de jonge plantjes verder uit elkaar te zetten. Want met teveel te dicht op elkaar, zul je heel weinig kunnen oogsten. 
De zaadjes zitten boordevol energie om het jonge plantje te laten ontkiemen en de eerste dagen van voeding te voorzien. Het is daarom niet nodig om voedselrijke grond te zaaien. De meegeleverde kokostabletjes zijn prima startgrond. Je zou ook in een plukje watten kunnen zaaien, of in vermuculiet. Als het maar water vast kan houden en een beetje luchtig is, en vooral niet te voedselrijk, anders verbranden de worteltjes. Je kunt trouwens voorkomen dat je plantjes krom groeien door ze elke dag een kwartslag te draaien, want ze groeien graag naar het (zon)licht toe. Als je plantjes wat groter zijn zet je ze in voedselrijke grond, zoals bemeste tuinaarde of potgrond. Let daarbij op dat je ook wat van de oude grond meeneemt, zodat de plantjes een beetje aan de nieuwe grond kunnen wennen.  
Op annekoendigitaal vond ik trouwens een leuk recept voor eetbare moestuintjes, mocht je niet kunnen wachten en vast in de stemming willen komen.  

Voorgaande jaren konden steeds 20 verschillende tuintjes worden gespaard. Voor sommigen lastig om ze allemaal te bemachtigen. Of de populariteit van de actie nu terugloopt, het onderhoud en/of de benodigde ruimte achteraf teveel leek voor een aantal klanten, er teveel teleurgestelde spaarders waren die hun favoriete gewas niet konden bemachtigen... dit jaar zijn er maar 5 verschillende moestuintjes te sparen. Maar... dit zijn wel de 5 favorieten van Nederland! En dat zijn cherrytomaat, komkommer, radijs, wortel en zonnebloem. Opvallend dat deze het eigenlijk altijd wel goed doen. Leuk voor iedereen, maar wel een beetje jammer voor degene die wel van een uitdaging houden. 

Gelijk aan de slag? Dat kan! Radijs en wortel kun je gelijk (nou ja, vanaf maart) zaaien, zelfs in de volle grond als je dat zou willen. De zonnebloem kun je in maart binnen zaaien, in april buiten. De komkommer en cherrytomaat kunnen echt niet voor half mei naar buiten en doen het echt beter als je ze als ze klein zijn buiten zet of buiten zaait. Zaai deze dus echt niet voor half april binnen voor! 
Meer info is uiteraard te vinden in de oude moestuinartikelen, net als de rassen. 

Nog zaadjes over van de voorgaande jaren, of zaadjes gekocht van die gewassen? Kijk gerust eens terug hoe je daar ookalweer goed voor kon zorgen, want die zaadjes zijn waarschijnlijk nog prima! En voordat je je hele tuin vol zet: vergeet de bloemen niet! Veel groenten (ja, ook de tomaat van dit jaar) moeten ook bestoven worden, dan kun je maar beter vlinders en bijen erheen gelokt hebben met mooie bloemen! 

Heel veel succes met je moestuin!
Voor elk jaar is een moestuintje artikel, klik gerust door voor 2015, 2016, 2017 en 2018

Copyright © 2024 Alle rechten voorbehouden | Tuinencom.nl