/ 30 Nov

Het verschil: Libelle of juffer

Het verschil: Libelle of Juffer

Waar moet je op letten. In dit artikel vind je de belangrijkste verschillen en kenmerken van de juffers en de echte libellen. Leer ze herkennen.

De libel is een van mijn favoriete foto objecten om te fotograferen, er zijn zoveel verschillende soorten en ze zijn allemaal op hun eigen manier prachtig. Gezonde leergierigheid is een van mijn eigenschappen, daarom is alleen een mooi plaatje niet genoeg en wil ik graag ook de naam erbij weten. Daar kom ik voor verrassingen te staan, de libellen worden onder verdeeld in 2 grote groepen, die weer verschillende families hebben, waarin dan weer veel ondersoorten zijn.  Dus eerst maar eens leren de twee hoofdgroepen te onderscheiden.

Tags/ Labels: libelle libel juffer juffertje verschil kenmerken leerherkennen

Libellen (orde Odonata)  worden onderverdeeld in de “echte libellen” (onderorde Anisoptera) en de juffers (onderorde Zygoptera)

Bij de echte libellen hoort ook nog de onderorde: oerlibellen (Epiophlebioptera) , waar 4 Aziatische soorten bij horen, die laat ik verder even buiten beschouwing.

De “echte libel”

De “echte libel” heeft ongelijke vleugels, de voorvleugels zijn aan de basis smaller dan de achtervleugels. In rust stand spreid de “echte libel” de vleugels helemaal uit, soms zelfs wat schuin naar beneden. De “echte libel” heeft hele grote ogen die elkaar boven op de kop zowat raken. Verder is het lijf meestal wat robuuster met een breder achterlijf.

De juffers

De juffers hebben gelijke vleugels, die ze in rust langs of boven het lijfje samenvouwen.  De ogen van de juffer zijn kleiner en staan duidelijk van elkaar verwijderd, de kop lijkt daardoor op een hamertje. Wanneer je weet waar je op moet letten zijn de verschillen duidelijk en meteen herkenbaar.

De “echte libellen” worden onderverdeeld in 5 families:

  1. Glazenmakers (Aeshnidae) zijn grote libellen, het achterlijf heeft vaak een soort mozaïektekening en is lang en slank. Het borststuk is bruin, groen of geel met gele banden en op de kop heeft hij grote ogen.
  2. Rombouten (Gomphidae) Een middelgrote libelsoort die je alleen bij stromend water vind en de enige “echte libelle” soort waarbij de ogen elkaar niet helemaal raken in het midden van de kop. Ze zijn zwart met geel getekend,
  3. Bronlibellen (Cordulegastridae)Grote libellen met een overwegend zwart lichaam met gele tekening.
  4. Glanslibellen (Corduliidae) Opvallend met zijn goud glanzende borst en metallic groene ogen. donkergroen tot zwart glanzend achterlijf.
  5. Korenbouten (Libellulidae) Een grote uiteenlopende groep libellen, over het algemeen robuuste of compact gebouwd en de mannetjes zijn vaak erg kleurrijk. De groep is erg divers en dus het moeilijkst te omschrijven. Ze maken geen lange vluchten en je ziet ze vaak zittend op de grond of aan een plantenstengel.

Op de afbeelding hieronder een voorbeeld van een Korenbout: een heidelibel (ook die zijn er weer in verschillende soorten) en een Glazenmaker: de blauwe glazenmaker

De juffers worden verdeeld in 4 families:

  1. Beekjuffers (Calopterygidae) Je vind ze uiteraard in de buurt van beken en herkend de mannetjes aan de donker gekleurde vleugels.
  2. Pantserjuffers (Lestidae)Deze wat forsere juffers zie je vaak bij ondieper water, wat gedeeltelijk droog valt. Ze hebben vaak een metallic gekleurd lichaam.
  3. Waterjuffers (Coenagrionidae)Een middelgrote juffer, waarvan de mannetjes vaak helder blauw of rood gekleurd zijn, de vrouwtjes zijn donker van kleur en moeilijk te onderscheiden.
  4. Breedscheenjuffers (Platycnemididae) Zoals de naam al doet vermoeden hebben deze sorten verbrede schenen, vooral te zien bij de achterpoten. Verder een brede kop, druk getekend borststuk en bleke lichaamskleur.

 Op de afbeelding hieronder een voorbeeld van een beekjuffer en een waterjuffer

Als beginner kun je dus eerst leren om libellen en juffers te herkennen, daarna kun je proberen om ze per familie in te delen.  Daarna kun je ook alle soorten leren, daarbij moet je ook weer erg opletten omdat jonge dieren weer anders van kleur kunnen zijn als volwassen dieren en ook de mannetjes en vrouwtjes verschillen vaak van kleur. Het is altijd handig om de locatie en omgeving mee te nemen en de tijd van het jaar dat je de libel zag, alle informatie kan je helpen de juiste naam te vinden. 

Geraadpleegde bronnen: Wikipedia en vlindernet. Afbeeldingen zijn uit eigen portfolio  

Copyright © 2024 Alle rechten voorbehouden | Tuinencom.nl