/ 30 Nov

Composteren moet je leren

Zelf composteren, het bespaart een hoop afval!

Het groente-, fruit- en tuinafval is een groot deel van ons huishoudelijk afval, deze resten uit de keuken en de tuin kan je gemakkelijk zelf verwerken tot compost. Zo bespaar je niet alleen veel afval, je maakt zelf een nieuw, nuttig product.

Composteren is bovendien éénvoudig en vraagt slechts een kleine inspanning.

Door te composteren doe je eigenlijk wat de natuur altijd al gedaan heeft: de natuurlijke kringloop zijn gang laten gaan. Composteren is een biologisch proces, waarbij afgestorven leven de voedingsbodem wordt voor nieuw leven.

Na een half jaar is de compost gebruiksklaar. De compost biedt heel wat voordelen voor je siertuin of groentetuin:

> verrijkt de bodem met organisch materiaal
> voedt het bodemleven
> voorkomt erosie van de bodem door wind en water
> beschermt de planten tegen parasieten en ziektes
> beschermt de plantenwortels
> vertraagt de uitdroging in warmere periodes

VOOR ELKE TUIN WAT WILS...


Elk tuintype is geschikt voor compostering. Maar je moet wel het systeem zoeken dat bij jouw tuin, tuintje, binnenplaatsje of zelfs balkon past.

Voor een kleine tuin (200 tot 300 m2) kies je best een compostvat. Met    zijn geperforeerde bodemplaat, donkere kleur en beluchtingsstok is het een uitstekend concept om met een minimum aan inspanning keukenresten en kleine hoeveelheden tuinafval te verwerken tot compost van goede kwaliteit.

Heb je een grotere tuin? Ga dan voor een systeem van twee of drie compostbakken, die je vooraan kunt openmaken. In de eerste bak leg je keuken- en tuinresten. Is deze bak vol, dan breng je de hele inhoud

goed gemengd en verlucht over naar bak 2, en kun je bak 1 weer vullen.

Woon je op een flat of in een stadswoning met binnenplaatsje? Overweeg dan de aanschaf van een wormenbak. Dit gesloten systeem, dat bestaat uit een of meer plastic bakken met wormen, kan - zelfs binnenskamers - het keukenafval van een klein gezin verwerken. Maar opgepast: je hebt enige ervaring en kennis nodig om de wormenpopulatie in dit gesloten systeem in leven te houden.

WELK MATERIAAL IS COMPOSTEERBAAR?

Bijna al het materiaal dat afkomstig is uit de keuken,sier-en groentetuin is perfect composteerbaar,men moet wel echter wat kleine zaken in acht nemen. Met materiaal dat uit de keuken komt,word bedoeld,de groenten en fruit,die NIET bewerkt zijn,zoals,groenten en fruit uit blik of glas,
Deze horen niet in onze compostsystemen thuis,maar kunnen perfect aan de kippen gevoederd worden,als je geen kippen hebt,moeten ze jammer genoeg in de huisvuilzak. Ook keukenpapier (keukenrol) mag in onze compostsystemen,op voorwaarde dat deze NIET in aanraking gekomen zijn met bereid voedsel,vet ed.,men dient deze te deponeren in de huisvuilzak. Opmerking:Als je keukenpapier hebt met enkel water,mag je deze deponeren in de compostsystemen.

COMPOSTBAK- OF VAT INTEGREREN IN MIJN TUIN...

Een compostvat vindt zeker en vast een plaatsje in iedere tuin. Zo kan een compostvat in de schaduw van een weelderig bloeiende klimplant een verloren hoekje helemaal opfleuren. In een strakke tuin kan een haag het compostvat verhullen, terwijl het in een creatieve tuin perfect past achter een vlechtwerk van snoeihout.

HOE GAAT COMPOSTEREN IN ZIJN WERK?

Composteren is te vergelijken met onze spijsvertering. Je steekt je voedsel er langs de mond in, ze komen er onderaan in een andere vorm uit. Ook bij composteren gebeurt zoiets. De zaken die op de hoop worden gegooid zijn het voedsel voor de composthoop. Maar wie zorgt er voor de omzetting van de compost? Allereerst zijn er de vele diertjes die het composteren in gang zetten: duizendpoten, wormen, houtluizen, .. Zij knabbelen en vreten de voeding fijn, en maken er mest van. Dan is het de beurt aan de bacteriën, die met miljarden tegelijk de mest en de rottende brij omzetten tot compost. Dan gaat de temperatuur van de compsthoop de hoogte in tot zo'n 70 graden Celsius. De bacteriën zwoegen en dit laat hen serieus warm krijgen. Jij begint toch ook te gloeien bij zware arbeid. Nu zijn deze miljoenen en miljarden bacteriën in staat om deze berg binnen de kortste tijd om te zetten in verteerde aarde. In de laatste fase is de compost omgezet tot compost, humus. De berg is serieus gezakt en geminderd in volume. De temperatuur is gedaald, je hebt wat je wou: energierijke grond.

WAT DOE IK MET MIJN COMPOST?

Compost is een droge substantie die ruikt naar bosgrond. Oogst je een vieze, stinkende smurrie uit je compostvat, dan liep er wat fout tijdens het composteringsproces. Compost is geen meststof, maar een bodemverbeterend middel. Het geeft structuur aan je bodem en activeert het bodemleven.

Compost maakt een zware bodem luchtiger, zodat water er gemakkelijker doorstroomt. In zanderige bodems houdt hij het water net beter vast. Elk grondtype heeft baat bij compost.

Je kunt de compost in de groentetuin gebruiken, rond bomen aanbrengen om de wortels te beschermen, in bloembakken en de plantput van bomen of struiken vermengen, …

Copyright © 2024 Alle rechten voorbehouden | Tuinencom.nl