Vul onderstaande gegevens in en ontvang binnen enkele minuten een mail met de uitleg over hoe je een blog of link kan plaatsen!
Het zelf kweken van bleekselderij van zaaien tot oogsten. Niet zo heel lang geleden was je moestuin niet compleet zonder een bed of een rij selderij. De reden waarom men zijn moestuin niet compleet achtte kan je het beste bepalen, door een keer zelf gekweekte selderij te eten. Deze is namelijk zoveel lekkerder dan die uit de winkel, dat je het beetje extra moeite wat het kost deze groente te verbouwen, graag op de koop toeneemt.
Een plant die we tegenwoordig steeds minder in de moestuin tegen komen is de (bleek)selderij. Dit is heel erg jammer want het is een echt smakelijke groente. Niet zo heel lang geleden was je moestuin niet compleet zonder een bed of een rij selderij. De reden waarom men zijn moestuin niet compleet achtte kan je het beste bepalen, door een keer zelf gekweekte selderij te eten. Deze is namelijk zoveel lekkerder dan die uit de winkel, dat je het beetje extra moeite wat het kost deze groente te verbouwen, graag op de koop toeneemt.
Het telen van de selderij begint met het zaaien. Dit dient te gebeuren in de warme kas of binnen. dit dient al vrij vroeg in het jaar te gebeuren. Indien de zaailingen tweeblaadjes hebben kunnen zij verspeend worden. Dit is een karweitje dat u met de nodige voorzichtigheid dient uit te voeren. U verspeent de zaailingen naar een grotere bak waar de plantjes onderling meer ruimte krijgen. Zelf geef ik echter de voorkeur de jonge plantjes gelijk in aparte potjes te planten. Vanaf ongeveer eind mei tot half juni dienen de planten afgehard te worden. Dit doet u het beste door ze elke dag iets lager aan de buitenlucht bloot te stellen. U kunt natuurlijk steeds de planten van binnen naar buiten en v.v. slepen, indien u een koudebak heb kunt u beter de ramen daarvan elke dag wat langer open zetten. Om de (bleek)elderij uit te poten dient er wel enige voorbereiding plaats te vinden. De oudeste methode, waar ik zelf de voorkeur aan geef, is het graven van een sleuf van 45cm breed en 3iep. Hierin legt u een laag rijpe compost of goed gerotte stalmest van ongeveer acht centimeter. vervolgens gooit u de gleuf dicht, tot hij ongeveer nog tien centimeter diep is. U dient er wel voor te zorgen dat de grond goed waterdoorlatend is. In de nu ontstane geul van ongeveeer 45 centimeter breed en 10 centmeter diep is plant u de bleekselderij met een onderlinge afstand van ongeveer 20 a 25 centimeter. Tijdens de groei legt u telkens een laagje aarde tegen de planten aan. Dit maakt dat de plant bleektt.
Indien u kiest voor zelfblekende of groene dan wel ander varianten van slederij, dan laat u het beleken achterwege u doet wel dezelfde voorbereiding,maar laat geen gleuf over en het aanaarden laat u achterwege.
Het kweken van selderij is minder eenvoudig dan bijvoorbeeld, wortelen, maar vanwege de speciale smaak zeker de moeite waard. En vanwege de mogelijkheid zelfblekende of niet noodzakelijk te bleken soorten te kunnen kweken zeker de moeite van het proberen waard.
Ik wens u veel succes, geef niet meteen op, al doende leert men.
De selderij heeft als belangrijkste geneeskrachtige eigenschappen dat het bloedzuiverend en waterafdrijvend werkt. Om van deze eigenschappen gebruik te maken kunt u het besten de selderij versappen of er een heerlijke bouillon van maken.
Om kindren ook te betrekken bij de selderij verbouw, is het wellicht een leuk idee een van de planten die u wellicht over hebt in een grote pot te planten en te laten verzorgen door het kind. Laat je kind zo nu en dan een lekkere stengel afgespoeld lekker opeten, zelf doe ik dat ook trouwens heerlijk en gezond. Niet doorvertellen hoor.
Copyright © 2024 Alle rechten voorbehouden | Tuinencom.nl