/ 10 May

Je tuin laten renoveren? Check deze aandachtspunten

Gaan je mondhoeken spontaan naar beneden hangen als je een blik op jouw tuin werpt? Dan is het de hoogste tijd om je tuin te laten renoveren. In dit blog bespreken we alle belangrijke aandachtspunten waarmee je rekening moet houden bij tuinrenovatie.

Breng in kaart welke onderdelen van je tuin niet meer naar wens zijn

De eerste stap bij tuinrenovatie is om in kaart te brengen welke onderdelen niet meer naar wens zijn. Noteer ook wat er dan precies niet naar wens is en welk eindresultaat je voor ogen hebt nadat de tuinrenovatie is uitgevoerd.

Optioneel: laat een tuinontwerp maken

We raden je aan om bij grotere tuinrenovaties een tuinontwerp te laten maken voor de zones die je wilt renoveren. Als je bijvoorbeeld je terras opnieuw wilt inrichten en een drainagesysteem wilt laten aanleggen voor de opvang en de afvoer van regenwater, is het zaak om de precieze inrichting van deze zaken op papier te zetten.

Zeker bij grote renovaties waarbij ongeveer een derde van de tuin wordt gerenoveerd, raden je aan om een tuinontwerp door een hovenier te laten maken. Een tuinontwerp door een hovenier laten maken kost natuurlijk geld, maar op die manier weet je wel dat je een goed plan hebt alvorens je met de renovatie van start gaat.

Denk aan de natuur

Zoals je wellicht weet heeft de natuur het zwaar. Bijen hebben te weinig voedselbronnen doordat veel tuinen tegenwoordig betegeld zijn. Egels ondervinden hier ook hinder aan, doordat ze geen schuilplaatsen kunnen vinden in hoopjes bladeren.

En zo zijn er nog veel problemen waar de natuur tegenaan loopt als gevolg van de manier waarop wij met de natuur omgaan. Hoogste tijd dus om bij het renoveren van je tuin na te denken over welke bijdrage je kunt leveren om het beter te maken voor de natuur.

Zelfs als je maar een aantal van je tuintegels vervangt voor wat groen, waar bijvoorbeeld bijen profijt van hebben, is dat al een stap in de goede richting. Wat ons betreft kan het renoveren van een tuin dan ook niet zonder na te denken over hoe je de natuur kunt helpen te herstellen.

Hergebruik tuinmaterialen

Veel tuinmaterialen worden bij de aanleg van een nieuwe tuin of bij tuinrenovatie weggegooid. Hartstikke zonde! Een schutting die bijvoorbeeld niet meer voldoet hoef je echt niet zomaar weg te gooien.

Het hout kun je bijvoorbeeld gebruik om plantenbakken of plantenborders van te maken. Als je een hovenier inschakelt om een tuinontwerp te laten maken raden we je dus ook zeker aan om advies te vragen over welke tuinmaterialen hergebruikt kunnen worden.

Het hergebruiken van tuinmaterialen is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het reduceren van de afvalstromen.

Renoveer en geniet

We raden je dan ook van harte aan om met deze tips aan de slag te gaan. Door de tips uit dit artikel toe te passen wordt tuinrenovatie al een stukje makkelijker en beter voor mens en natuur.

Tot slot willen we je een succesvolle tuinrenovatie wensen. Dat je straks maar weer volop van je tuin kunt genieten!

Copyright © 2024 Alle rechten voorbehouden | Tuinencom.nl