/ 30 Nov

Ken jij de 6 spechten?

Ken jij de 6 spechten?

In dit artikel vind je de 6 verschillende soorten spechten(Picidae) die we in Nederland kunnen tegenkomen. Wat zijn de verschillen, wat eten ze, waar vind je ze en eigen foto’s van deze mooie vogels.

Labels/ tags; specht picidae vogels bonte zwart spechten

Woody Woodpekker

De meest bekende specht in natuurlijk het stripfiguur Woody Woodpekker, gebaseerd op een grote Amerikaanse specht met een rode kuif (de gestreepte helmspecht) maar die zul je in Nederland niet vinden. We kennen hier 6 verschillende spechten, waarvan de bonte specht  en de groene specht de meest voorkomende zijn.

De 6 soorten:

De bonte specht is verreweg de meest bekende, maar veel mensen weten niet dat er 3 soorten bonte spechten bestaan. De kleine bonte specht, de middelste bonte specht en de grote bonte specht, elk met hun eigen kenmerken. Daarnaast kennen we hier de zwarte specht, de groene specht en de draaihals, een ondersoort van de specht die we hier in Nederland op doorreis kunnen bewonderen.

(Deze afbeelding is samengesteld uit afbeeldingen van WikiPedia)

Verschillen tussen de bonte spechten:

De kleine bonte specht (Dryobates minor) is als volwassen vogel ongeveer 15 cm groot. Hij heeft de kenmerkende zwart witte banen op de vleugels en rug, het mannetje heeft een rode kruin bij  het vrouwtje is dat zwart. Aan de onderkant van de buik is deze soort helemaal wit, in tegenstelling tot zijn grotere soortgenoten die daar rood of roze kleurtjes hebben.

De middelste bonte specht (Dendrocoptes medius) wordt tussen de 20 en 22 cm groot.  Ook hij heeft de kenmerkende zwart witte banen in zijn verenkleed. In tegenstelling tot de andere bonte spechten soorten hebben hier zowel het mannetje als het vrouwtje een rode kruin. Aan de onderkant van de buik een wat vaal rode/ roze gebied.

De grote bonte specht (Dendrocopos major) kan tussen de 20 tot 24 cm worden. Ook hier weer de kenmerkende zwart witte tekening. Het mannetje van de grote bonte specht heeft een rode kruin tot in de nek omrand met zwart, het vrouwtjes heeft bij deze soort weer een helemaal zwarte kruin en de jongen van deze soort hebben (zowel mannelijk als vrouwelijk) hebben een  vaal rode kruin en buikstreek, waardoor ze te verwarren zijn met de middelste bonte specht, bij de volwassen grote bonte specht is de buikstreek feller rood.

Mooi fotoverslag van mijn onmoeting met de bonte specht vind je hier.

De Zwarte specht (Dryocopus martius) Ongeveer 45 en 55cm groot voor de volwassen dieren. Overwegend zwart gekleurd, maar het mannetje heeft een rode vlek die vanaf het voorhoofd naar de nek taps toe loopt. De vrouwtjes hebben alleen een rood kruintje

Mooi fotoverslag van mijn ontmoeting met de zwarte specht vind je hier

De groene specht (Picus viridis) Deze soort wordt ongeveer  31 en 34cm. Deze vogel heeft een prachtige grijsgroene kleur die overloopt tot aan geel. Ook bij deze soort heetf het mannetje een rode kap en het vrouwtje zwart. De groene specht is de enigste soort hier in Nederland die het lachende geluid maakt wat we kennen van het stripfiguur. De vogel heb ik nog niet kunnen fotograferen, maar ik vond wel een veer op het bospad, die aan hem toebehoort 

De draaihals (Jynx torquilla) Deze ondersoort van de specht  heeft bruine, zwarte en grijzige strepen in het patroon van boomschors, hij valt daardoor nauwelijks op. Hij broed in Scandinavië  en passeert ons land wanneer hij naar warmere gebieden trekt in de winter. Om vijanden af te schrikken, draait hij met zijn kop alsof hij een slang is, vandaar ook de naam draaihals.

Het leven van de specht.

Je hoort ze vaak, zeker in het voorjaar roffelen op de boom, ze zijn dan druk met het uithakken van hun nieuwe nest, maar ze roffelen ook om hun territorium af te bakenen.  Ze maken prachtig ronde gaten in de boom om hun nest te bouwen, elk jaar weer, omdat het mooie stevige nesten zijn, worden ze in de daarop volgende jaren graag gebruikt door andere vogels, zoals je hieronder kunt zien bijv de kraai

Even kijken, ja goed gekeurd, hij hopt naar binnen.

Spechten eten voornamelijk insecten en larven die ze zoeken tussen boomschors en oud hout.  De groene specht kun je ook vinden op een grasveld, hij houd namelijk ontzettend van mieren. De grote bonte specht kun je in de winter ook op je voedertafel tegenkomen, hij eet in de winter ook graag zaden.

Copyright © 2024 Alle rechten voorbehouden | Tuinencom.nl