Moringa Oleifera, de natuurlijke multivitamine en wonderboom van the Hungerproject.

  Moringa Oleifera, de natuurlijke multivitamine en wonderboom van the Hungerproject.

  20 reacties

  1. author

   Tja dat is een dingetje van de mensheid : overbevolking.. Maar toch : mooie opmerking van een backpack-vriendinnetje: De wereld is van iedereen!! Je kunt niet zomaar even een paar continenten uitsluiten (okay daar waar overbevolking een probleem is) Oorlog zullen we houden. Niet omdat het volk het wil maar de elite wel. Oorlog is goed voor de cash-flow. Maar oorlog alleen is niet genoeg hoor. De elite wil nog veel meer. De EU is vooral goed voor bedrijven die visa versa dan op de één of andere manier inspraak krijgen. Oorlogen, maar ook wereldwijde vervuiling lijkt een doel te zijn. Neem bijvoorbeeld alleen het schandaal rondom Roundup maar. Gewoon gebruiken die meuk! Tjonge en dan nog zo n mooie vinding : die zoetstof die ze deze eeuw hebben uitgevonden en in gehakt (fuck!) pasta (mot ik niet..) ed wordt toegevoegd. Dit stofje blijkt nieuwe (gevaarlijke) bacteriën wakker gemaakt te hebben... De mensheid is tot zombie geworden. Als 20 jaar geleden de EU had gezegd nepnieuws te gaan aanpakken (lees censuur) dan had in NL compleet de pleuris uitgebroken

  2. author

   Intelligentie is in politiek bepalende kringen, economisch gericht van aard, dus ja, als er daar al veranderingen in op zullen treden zullen de prikkels ook economisch van aard moeten zijn.

  3. author

   Jawel, zo intelligent dat wij ooit nog zover komen dat op elke vierkante cm aarde een mens leeft (hoogbouw meegerekend). Maar gelukkig zijn er ook nog opstanden en oorlogen, veroorzaakt door godsdienstige, etnische en sociale kinnesinne. Of denk je misschien dat de graaiende elites de weelde vrijwillig met het gewone volk gaan delen? Mocht deze boom inderdaad een goudmijn worden dan nemen in de eerste 100 jaar alleen maar de banktegoeden in Zwitserland, op de Bahama's en in Panama toe. En intussen hakken ze elkaar nog steeds de koppen af, ook zonder wapenleveranties uit de industrielanden.

  4. author

   Valkuil of uitdaging? Moringa is zo makkelijk te telen en inmiddels zo duur te verkrijgen inhet Westen dat een beetje handelsgeest begint met moringa in Afrika. Smartphone en ander voedsel kun je dan gewoon op eigen kracht kopen. VLUCHTEN HOEFT NIET MEER. Dat er na vervullen van eerste levensbehoefte andere verlangens ontstaan is logisch.. daar zijn we intelligente wezens voor, immers.

  5. author

   De valkuil hierbij is natuurlijk dat de mensen die hierdoor in leven blijven niet alleen maar op een Moringa-dieet willen leven. Die willen ook allemaal een smartphone, een auto en vlees op tafel. Tel uit je 'winst'.

  6. author

   Zeker weten en ook een echte groene multivitamine :-)

  7. author

   Een gezond boompje dus en wat een rijkdom aan vitaminen en mineralen.

  8. author

   Dat zou je denken inderdaad. Helaas zijn niet overal plantages daar waar de Moringa groeien kan.

  9. author

   Geweldige boom. Ik vind het wel wonderlijk dat precies in de gebieden waar veel ondervoeding is, deze bomen groeien. Je zou toch verwachten dat in gebieden waar de moringa groeit, mensen juist wél altijd iets te eten hebben.

  10. author

   Dat zal altijd een dingetje blijven... de wil om hier wijs mee om te gaan en de mogelijkheid heel veel te kunnen besparen stoot zomaar andere belangen tegen het hoofd.. :-(

  11. author

   Interessant artikel met goede uitgebreide info en hopelijk zal hiermee met de juiste wijsheid omgegaan worden, met interesse gelezen

  12. author

   Luus zou geen Luus heten dat ze ook niet even heeft gegoogeld op Moringa Monsanto. Het biedt hoop dat één van de eerste hits dan is: How Africa van solve malnutrition without any 'help' from Monsanto..

  13. author

   idd een wonderboom, wat geweldig dat zoiets bestaat, nu hopen dat de projecten niet uitgebuit gaan worden door 'snelle' jongens... bij mijn favorieten

  14. author

   Dat is nou precies de filosofie achter het verlenen van microkredieten. Een ex-vriendin van mij heeft daar in Vietnam onderzoek naar gedaan. Het zijn de lokale vrouwen die ervoor zorgen dat een community selfsupporting wordt.

  15. author

   Self supporting communities horen gewoon de voorrang te krijgen in ontwikkelingshulp...

  16. author

   Misschien heb ik ze gezien, maar zeker niet herkend. Tegen chemische dump gaat waterzuivering met de zaadjes van deze boom ook niet helpen. En je wilt niet weten wat voor horror ook nog van de eigen vuilnisbelten het rivier- en grondwater in sijpelt.

  17. author

   Je zult ze in Indonesië ook gezien hebben. Het is inderdaad een prachtige boom. In 94 nam ik naast heel veel schelpen, een potje Pangandaran-zand om thuis mijn teen in te stoppen ook een aantal zaden mee van deze boom, niet wetende welke ongelofelijke kwaliteiten de Moringa heeft., maar omdat ik m zo mooi vond. Telen hier is mij toen niet gelukt. Ga het dit jaar proberen met het kiemkrachtinge zaad van Moringafinest of misschien koop ik heel lui 2 boompjes.. Als de boom er groeit is het voor handen. Import is voor arme landen geen optie. Import hoeft ook niet want juist in de armste landen groeit deze plant. Maar ja, wel eerst telen dan. Er zijn zeker vervolgstudies nodig naar de waterzuiverende kwaliteiten. In de armste landen is besmet water nog steeds een groot probleem. Geen geld om Chemicalien in te voeren maar helaas veel grond zodat het westen er wel zijn chemische meuk dumpt.

  18. author

   Interessant boompje. Misschien ga ik hem zelf ook kweken, ik vind het namelijk ook een mooi plantje. Net even snel het artikel over de waterzuiverende effecten gelezen. Waar ik vraagtekens bij heb, is het feit dat je tenminste 10 g per liter nodig hebt. Lokaal zou dat misschien best kunnen, als je lokaal veel boompjes met zaadjes hebt. En dat de onderzoekers zelf aangeven dat er nog vervolgstudies nodig zijn. Maar het zou best kunnen dat hier muziek in zit. Ik geloof wel in self-supporting communities met lokale voedingsproducten. Mijn eerste afstudeerondewerp aan de Uni was daar ook zijdelings bij betrokken.

  19. author

   Gelukkig komt de boom steeds meer onder de aandacht door bijvoorbeeld The Hungerproject. Ben het helemaal met je eens dat dit op veel grotere schaal toegepast zou moeten worden.

  20. author

   Een waar mirakel, deze boom! Begrijp niet, dat er wereldwijd niet op veel grotere schaal mee wordt gewerkt.

  Laat een reactie achter