Vul onderstaande gegevens in en ontvang binnen enkele minuten een mail met de uitleg over hoe je een blog of link kan plaatsen!
Waarom moet je snoeien en hoe doe je dat? Kun je op elk tijdstip snoeien, waar let je op?
Snoeien is het afknippen van bloemen en takken van een plant, maar natuurlijk niet zo maar willekeurig. Je moet je aan een aantal regels houden, zodat de plant mooi en gezond blijft. Belangrijk is het om de plant in het goede seizoen te snoeien en goed scherp en schoon gereedschap te gebruiken, anders kan de plant ziek worden of afsterven.
Je moet ervoor zorgen dat je gereedschap goed scherp is, dan maak je een mooie snee. Is je gereedschap te bot, dan kan de stam of tak kneuzen of scheuren. Maak de snee wat schuin, van de knop af, zodat vocht gemakkelijk kan weglopen.
Om infecties tegen te gaan, moet je ervoor zorgen dat het gereedschap goed schoon is. Het beste ontsmet je het steeds even met een beetje alcohol, zodat je geen ziektes of plagen van andere planten verspreidt.
Zorg ook voor een afdekmiddel van natuurlijke harsen, om grote wonden mee af te dekken. Kleine wonden hersteld de plant zelf door de aanmaak van callus-weefsel, bij een grote wond duurt dat lang, wat de kans geeft aan schimmels om het hout aan te tasten.
Sommige planten worden gesnoeid om ze in de goede vorm te houden. Voorbeelden daarvan zijn de mooie rechte haag of het bolletje buxus. Soms ook word er een heel bijzondere vorm in gesnoeid, zoals de vorm van een dier, een piramide of vierkant. Dit is snoeien om het precieze uiterlijk te krijgen wat de tuinier wil.
Maar er wordt ook gesnoeid om de plant mooi en gezond te houden of de natuurlijke vorm te verbeteren of te verkleinen. Dat is vaak nodig om de ruimte in de tuin goed verdeeld te houden, de lichtinval te verbeteren of een gezonde vruchtontwikkeling te krijgen.
Verder is er nog het wegknippen van oude bloemtakken, zodat nieuwe bloemen weer een kans krijgen.
In juni kun je de hagen snoeien, dit moet gebeuren voor de langste dag. Ook Buxus en andere groenblijvende haagsoorten kun je in juni in de vorm knippen, maar let daarbij op dat je een bewolkte dag kiest, anders verbranden de kniprandjes door de zon.
In de zomer is het goed om uitgebloeide bloemen weg te halen, zodat er weer ruimte komt voor de nieuwe knoppen, dan komen er soms een tweede keer bloemen. Veel oude bloemen kun je gewoon eruit plukken, met een draaiende beweging komen ze goed los, zoals bij de Rododendrons, dit is ook bevorderlijk voor het vormen van nieuwe knoppen. Zit de bloem te vast, ga dan niet trekken, maar gebruik een snoeischaar.
Bloemen die na de bloei bottels of vruchten vormen, moet je niet wegknippen. Rozen die geen bottels dragen, kun je na de bloei wel terug knippen tot bij een vijfblad.
Ook uitgebloeide lavendel kun je al in de zomer terug knippen op ongeveer 15 centimeter van de grond, dan blijft de plant mooi compact.
De meeste vaste planten kun je in de herfst snoeien, dan schieten ze in het voorjaar weer mooi opnieuw uit. In oktober kun je de hagen nog een keer knippen, omdat ze dan niet veel meer groeien, blijven ze mooi de hele winter strak.
Ook vormbomen, zoals dak platanen, kun je nu snoeien. Je knipt de uitlopers het beste terug tot op 5 ogen.
De bomen die een erg vroege sapstroom hebben, mogen niet in het voorjaar gesnoeid, dus daarvoor is de herfst de beste tijd. Je kunt dat bij twijfel bij de tuinder na vragen, maar je kunt het ook zien, deze bomen staan elk jaar al vroeg in knop.
Wanneer je alle vaste planten nu snoeit, kan de tuin er wel wat kaal uit zien, daarom kun je ook bepaalde planten laten staan, met een laagje sneeuw geven ze dan nog een mooi winterbeeld. Deze planten snoei je dan direct na de winter.
Wanneer de bladeren zijn gevallen, kun je de heesters en bomen snoeien, dit heeft twee voordelen: het geeft minder afval en de structuur van de struik of kroon is goed te zien. Je kunt dan gemakkelijk zien wat je weg moet halen om een mooie vorm te houden.
Wanneer het 5 of meer graden vriest, dan kun je niet snoeien, de wond kan dan invriezen.
Het snoeihout van bijv. coniferen kun je weer gebruiken om vorstgevoelige planten van een beschermlaagje te voorzien. Planten die erg gevoelig zijn voor vorst kun je beter pas later snoeien, na de vorst periode, de jonge uitschieters zijn dan beter beschermd.
Ook de druivenstruik kan nu gesnoeid, alle zijtakken kun je bij het derde oog afknippen.
In februari ook de laatste vaste planten snoeien (die je in het najaar had laten staan, om de tuin nog wat hoogte te geven).
In de lente kun je de rozen snoeien, al het oude bruine hout wegknippen en de jonge groene takken terug snoeien boven een oog, dan krijg je de mooiste bloei. Let erop dat het bovenste oog naar buiten is gericht.
Heb je in het najaar de hagen en struiken niet meer gesnoeid, dan kun je dat ook nu nog doen. Kijk dan wel eerst even of er geen vogels broeden, dat zou jammer zijn om te verstoren.
Vorst gevoelige bomen die helemaal moeten worden terug gesnoeid, zoals de bol-acacia en de trompetboom, mag je nu terug knotten. En ook de zomerbloeiende heide en de vorstgevoelige heesters, zoals de vlinderstruik, komen nu aan de beurt.
Voorjaarsbloeiers kun je na de bloei terug knippen.
Copyright © 2024 Alle rechten voorbehouden | Tuinencom.nl