/ 30 Nov

Top 7 van luchtzuiverende kamerplanten.

Alle planten produceren zuurstof, maar sommige planten zuiveren ook de lucht. Dit is belangrijk in de steeds beter geïsoleerde huizen en kantoren.

Top 7 van luchtzuiverende kamerplanten.

Onze huizen en kantoren worden steeds beter geïsoleerd, daardoor is de kwaliteit van de lucht vaak slecht dit kan zorgen voor gezondheidsklachten.

172b1af21a167089d438db2aa251a40c_1408215

Waardoor ontslaat de slechte luchtkwaliteit:

Uit onderzoek is bewezen dat de lucht binnen schadelijke stoffen bevat en in combinatie met een lage luchtvochtigheid kunnen er klachten ontstaan. De schadelijke stoffen komen door de gebruikte bouwmaterialen zoals kunststof en door elektrische apparatuur. Ook wanneer je met meerdere mensen in een beperkte ruimte bent zorgen ademhaling en transpiratie voor verslechtering van de lucht.

Welke klachten ontstaan daardoor:

De lage luchtvochtigheid en slechte luchtkwaliteit veroorzaakt klachten als hoofdpijn, irritatie aan de huid, ogen, neus en keel, allergieën, droge mond en vermoeidheid.

Hoe helpen planten dit voorkomen:

Planten in je huis of kantoor zijn gezond, want alle planten produceren zuurstof. Je kunt zorgen voor betere luchtkwaliteit door voldoende te ventileren, maar dus ook door gebruik van kamerplanten. Er zijn planten waarvan wetenschappelijk bewezen is dat zij de lucht zuiveren. Deze planten zetten CO² om in zuurstof, halen schadelijke stoffen uit de lucht en verbeteren de luchtvochtigheid. Planten die veel water nodig hebben, kunnen de luchtvochtigheid wel met 15% verhogen. Ook helpen ze de ruimte te koelen, door schaduw en waterverdamping.

Behalve deze voordelen, brengen planten ook kleur en sfeer in de ruimte, waardoor er een meer ontspannen stemming ontstaat. Een onderzoek van TNO heeft zelfs bewezen dat planten een gunstig effect hebben op het ziekteverzuim. Eén plant per medewerker of één plant per 12 m² zou voldoende zijn om een gunstig effect te bereiken. De klachten verdwijnen en de concentratie verhoogd. Men voelt zich minder moe en huid, ogen, neus en keel irritaties verdwijnen, men meld zich minder vaak ziek. Het gezondheidsinstituut NIGZ heeft geconcludeerd dat medewerkers die achter een beeldscherm werken en die zicht hebben op groen, minder last hebben van werkstress.

Top 7 van luchtzuiverende kamerplanten.

Areca of Chrysalidocarpus

Dit is een sierlijke binnenpalm, de bladstengels komen allemaal rechtstreeks uit de grond er is dus geen centrale stam,. Het blad is smal, glanzend donkergroen. De plant komt oorspronkelijk uit Madagaska, daar heeft ze de bijnaam goudpalm gekregen, vanwege de geelachtige kleur van de stengels. De plant houdt van een lichte plek, maar niet in direct zonlicht of tocht. De plant kan niet goed tegen sterke temperatuurschommelingen, bij een temperatuur tussen de 18 en 24 graden groeit hij het best. De potgrond moet steeds vochtig zijn. De plant heeft daarom twee keer per week water nodig, in de winter is één keer genoeg. Voeg één keer per maand plantenvoeding aan het gietwater toe. Bruine of oude bladeren kunnen gewoon worden afgeknipt. De plant heeft een fris tropische uiterlijk en is erg populair.

Rhapis excelsa "Lady Palm"

Dit is een grote, sterke kamerpalm, die wel twee meter hoog kan worden. Hij heeft geveerde waaiers van vijftien tot dertig centimeter breed die bestaan uit, vier tot tien dikke, glimmende bladeren. De bladeren staan met een dunne, gebogen stengel op een bruine, harige hoofdstam. Rhapis is een van de gemakkelijkst te houden kamerplanten en is ook zeer goed bestand tegen de meeste insecten. Deze plant komt oorspronkelijk uit komt uit Zuid-China, uit subtropische gebieden. De plant kan in de halfvolle zon staan, maar hij kan ook in wat donkerdere ruimtes. De plant staat niet graag in de wind en de kluit moet vochtig blijven. Hij is tevens een van de beste planten voor het verbeteren van de luchtkwaliteit in huis.

Chamaedorea of Mexicaanse dwergpalm

De Mexicaanse dwergpalm is een zeer makkelijk te verzorgen plant die afkomstig is uit Centraal- en Zuid-Amerika. Hij is heel decoratief door zijn verenachtige bladeren en heeft soms kleine crèmegele bloemen. De plant groeit traag en blijft vrij klein, daardoor is hij erg geschikt voor kantoorkamers. De potgrond moet vochtig zijn, maar beslist niet nat. Tijdens de groeiperiode kun je de plant regelmatig dompelen en het blad benevelen.
In de winter kun je hem het best wat koeler zetten en heeft hij veel minder behoefte aan water.

Hedera of klimop

Deze makkelijke plant is geschikt voor binnen en buiten. De hedera houdt niet van direct zonlicht, ze houd van een matig lichte tot schaduwrijke plaats. In het voorjaar en de zomer moet de kluit vochtig blijven, in het najaar en de winter mag de potgrond tussen de gietbeurten iets opdrogen. Als de lucht in de wintermaanden droog is kun je de plant wat besproeien. De plant doet het goed bij kamertemperatuur en één keer per maand wat plantenvoeding bij het gietwater.

Phoenix roebelenii of dwergdadelpalm

De dwergdadelpalm is een vederpalm en komt oorspronkelijk voor in Indochina. In Europa wordt hij verkocht als binnen- en buitenplant. Het is een echte kuipplant, en mag zelfs met zijn wortels in het water staan, hij kan daarom ook op hydrocultuur. De plant heeft een dunne stam en een mooie compacte bladkroon met overhangende bladeren. Uiteindelijk kan de stam circa tien centimeter in doorsnee en wel drie meter hoog worden. Aan het begin van de bladstelen zitten venijnige doornen en jonge scheuten lijken met meel bepoederd. Een keer per jaar krijgt deze palm trossen met meerdere kleine, geelachtige bloemen. De palm kan goed tegen droge lucht en airconditioning en is daarom ook heel geschikt als kantoorplant.

Nephrolepis of krulvaren

De krulvaren kent bijna iedereen wel, oorspronkelijk komt hij uit Nieuw- Zeeland en tropisch Azië. De plant kan op een lichte plek staan, maar niet in de volle zon. Ook houd hij niet van tocht, de beste temperatuur ligt tussen de 18 en 24 graden. Twee keer per week water geven , zodat hij vochtig blijft is belangrijk. In de wintermaanden is één keer per week genoeg. Eens per maand wat plantenvoeding bij het gietwater zorgt voor steeds nieuwe frisse bladeren, knip oude, bruine bladeren gewoon af.

Spathiphyllum of vaantjesplant

De vaantjesplant heeft iets grotere groene bladeren en er worden steeds nieuwe scheuten ontwikkeld waaruit na 12 weken nieuwe bloemen komen. De plant bloeit dan 4 tot 10 weken. Deze plant houdt van een matig lichte of schaduwrijke standplaats, maar niet in direct zonlicht. De beste temperatuur is tussen de 15 en 23 graden, laat de plant niet uitdrogen, maar geef hem eens per week veel water. De plant mag dan best in een laagje water staan. Doe er een keer per maand wat plantenvoeding bij. Haal uitgebloeide bloemen steeds helemaal weg en zet eventueel de plant tijdelijk iets droger en koeler weg tot de volgende bloei.

Copyright © 2024 Alle rechten voorbehouden | Tuinencom.nl