/ 30 Nov

Tulpen ze zijn er weer!

De extreme koude dagen hebben wij weer achter de rug. De winter kan erg gezellig zijn maar als de kou verdwijnt en daarvoor in de plaats komt de zon en mooie bloemen dan kunnen de meeste mensen daar wel erg van genieten. Dat geldt ook zeker voor de tulp die inmiddels weer volop verkrijgbaar is. In dit artikel kun je wat meer informatie vinden over de Tulp.

Algemene informatie over de tulp :

De meeste mensen denken dat de tulp van oorsprong uit Nederland komt maar dit verhaal klopt niet. De eerste tulp werd namelijk ontdekt in Turkije in het jaar 1551. Deze tulp werd gevonden door de Weense Ambassadeur Ghislain de Busbecq. Omdat hij de bloem zo mooi vond zond hij wat zaadjes naar Oostenrijk. Later ( 1562 ) werd de eerste vracht tulpen naar België ( Antwerpen ) verzonden en vanaf 1593 is de tulp ook in Nederland verkrijgbaar. Er is één soort Tulp die in Nederland in het wild voortkomt en dat is de bostulp ( tulipa sylvestris ). De overige tulpen worden op diverse manieren gekweekt.


Hoe komt de tulp aan zijn naam:

De naam Tulp is ontstaan doordat Ottomaanse sultans een tulp op hun tulband droegen. Het Perzische woord voor een tulband is : Tulipan en zo is de bloem aan zijn naam Tulp gekomen.

Hoe verzorg je tulpen :

Een bosje tulpen ( snij tulpen ) zijn niet duur en hierdoor voor de meeste mensen erg goed betaalbaar. Daarnaast is de tulp een erg sterke bloem en heb je er heel erg lang plezier van als je ze op de juiste wijze verzorgt. Het is op de eerste plaats heel erg belangrijk om tulpen te kopen waarvan de bloemknoppen nog geen of nauwelijks kleur hebben. Je bent er dan van verzekerd dat de tulpen vers zijn en nog heel lang in de huiskamer kunnen blijven staan.


Tulpen houden niet van temperatuurswisselingen dus laat de tulpen als je ze koopt erg goed inpakken door de bloemist. Zorg ook tijdens het vervoer voor een stabiele temperatuur. Als je met de auto bent leg de tulpen dan bijvoorbeeld in de bagageruimte of in de auto zelf maar zet dan geen verwarming aan.

Bij thuiskomst laat je de tulpen nog even ingepakt zitten

en zet je ze met de steel in een klein bodempje water. De tulpen kunnen zich dan volzuigen met water en langzaam op temperatuur (huiskamer) komen. Vervolgens zet je de tulpen in een schone vaas met wat snijbloemenvoedsel. Het snijbloemenvoedsel zorgt niet alleen voor een goede voeding van de tulp maar houdt ook het water gezond. De tulpen zullen na aankoop nog even doorgroeien dus zorg ervoor dat de vaas voldoende ruimte biedt hiervoor.

Het snijbloemenvoedsel

hoeft niet worden bijgevuld maar als je het water in de vaas ziet zakken dan vul je dit uiteraard bij. De tulpen zullen op deze manier zeker een week lang mooi blijven. Daarna is de kans groot dat ze slap worden. Als de tulpen slap worden haal ze dan uit de vaas. Wikkel ze vervolgens in papier en zet ze in vers water. Je zult zien dat de tulpen zich dan weer rechttrekken.

Tulpen zijn ook verkrijgbaar in pot :

De tulpen worden bij de kweker al in aparte potjes geplant en als zij voldoende zijn gegroeid worden zij bij de bloemist en andere verkooppunten afgeleverd. Deze tulpen in een pot zijn vooral erg geschikt voor het decoreren van het terras. Omdat het buiten kouder is dan binnen zullen zij minder snel groeien en heb je er langer plezier van. Als je er toch voor kiest om een pot met tulpen in de huiskamer te zetten is het belangrijk om de grond van de tulp goed vochtig te houden. Deze potgrond droogt namelijk heel erg snel uit en dit komt de bloem niet te goede. Geef de tulp in pot dan ook dagelijks water.


Tulpen zijn verkrijgbaar in diverse kleuren zoals onder andere:

- De rode tulp : deze wordt erg vaak geven om liefde en genegenheid te bevestigen.

- De witte tulp : wit staat voor zuiverheid

- De oranje tulp : deze wordt uiteraard erg vaak gebruikt bij Nederlandse feestdagen

- De gele tulp : Deze gele kleur lijkt erg op de kleur van de zon dus als je iemand in het zonnetje wilt zetten is deze tulp een erg goede keus.

- De roze tulp : de meisjesachtige kleur van deze tulp zorgt ervoor dat de tulp erg leuk is om te geven en te krijgen als er een meisje is geboren.

- De Paarse tulp : de kleur paars staat voor rust en spiritualiteit

Uiteraard zijn er nog heel veel meer kleuren tulpen te koop en daarnaast kun je er ook voor kiezen om een boeket tulpen te kopen met diverse kleuren.
De tulp is in ieder geval een erg dankbare en mooie bloem vind ik.

Copyright © 2024 Alle rechten voorbehouden | Tuinencom.nl