/ 30 Nov

Vlinders en viooltjes

Vlinders die veel in tuinen voor komen worden ook wel tuinvlinders genoemd. De vlinders komen op de bloemen met nectar af als deze planten in de zon staan. Er zijn circa 20 soorten vlinders die regelmatig in Nederlandse tuinen te vinden zijn. Wereldwijd bestaan er wel 13.000 soorten dagvlinders. Een dagvlinder vliegt overdag en een nachtvlinder vliegt bij schemer en in de nacht. Planten kunnen ook aantrekkelijk zijn als waardplant. Een waardplant is een plant waar de vlinder eitjes legt, voor de rups die later uitgroeit tot vlinder is de waardplant een voedselplant, de rups eet meestal het blad van de voedselplant.

Planten die vlinders aantrekken

De Vlinderstruik is een bekende struik om vlinders aan te trekken, het nectar onder in de bloempjes van de vlinderstruik trekt de vlinders aan. Vlindersoorten die hier door in de tuin komen zijn bijvoorbeeld de  Atalanta, de Distelvlinder, verschillende soorten Witjes, de Kleine Vos  en de Gehakkelde Aurelia. Voor het aantrekken van veel vlinders gedurende bijna het hele jaar is het handig om twee vlinderstruiken te poten, een die in het voorjaar bloeit en een vlinderstruik die in het najaar bloeit.

Planten die ook aantrekkelijk zijn voor vlinders zijn onder andere : de Grote kattenstaart, Watermunt, Wilde marjolien, Lavendel, Teunisbloem, Echte guldenroede, Jacobskruid, Herfstaster, de Wilde kamperfoelie en het viooltje. Een tuin die voor vlinders aantrekkelijk is, is vaak ook aantrekkelijk voor andere tuindieren die graag in de tuin komen zoals vogels, libellen, egels en lieveheersbeestjes.

Viooltje en vlinders

Het viooltje is een kleurrijke bloeier in de tuin en belangrijk voor vlinders. Er zijn veel soorten viooltjes voor in de tuin en sommige soorten komen van nature voor in Nederland. De wilde viooltjes in de natuur hebben meestal veel kleinere bloemen dan de gekweekte violen voor in de tuin. Inheemse viooltjes, die in het wild in Nederland bloeien zijn onder andere: Akkerviooltje (Viola arvensis), Bosviooltje (bleeksporig) (Viola riviniana), Donkersporig bosviooltje (Viola reichenbachiana), Driekleurig viooltje (Viola tricolor), Duinviooltje  (Viola curtisii), Maarts viooltje (Viola odorata), Moeras viooltje (Viola palustris) en het Ruig viooltje (Viola hirta).

Al sinds de oudheid is het viooltje een bekende bloem, de bloem werd gebruikt in de kruidengeneeskunde onder meer om de longen te zuiveren en bij huiduitslag. Nu nog wordt het viooltje wel verwerkt in bv homeopathische geneesmiddelen als middel tegen acne.

De viooltjes zijn belangrijke waardplanten voor vlinders, de Kleine parelmoervlinder gebruikt bijvoorbeeld het Duinviooltje en het Driekleurig viooltje als waardplant. In de tuin kunnen de viooltjes in normale licht vochtige grond, in de bloembak met gewone potgrond. Zorg er voor dat de grond niet te nat wordt en verwijder regelmatig de dode bloemen. De violen kunnen in de zon of halfschaduw. Het viooltje heeft een hoogte van 10 tot 30 cm en bloeit vanaf maart tot juli afhankelijk van de soort. Er zijn ook winterbloeiende viooltjes, sommige van deze soorten kunnen de hele winter bloeien.

Copyright © 2024 Alle rechten voorbehouden | Tuinencom.nl